Sunday, 30 June 2013

Nak Slim Selepas Bersalin? Jom Amalkan Rahsia Ini!



Kebanyakan ibu lepas bersalin akan mengalami berat badan yang berlebihan kesan daripada mengandung. Ini merupakan mimpi ngeri bagi semua wanita kan? Saya pasti, semua wanita inginkan badan yang catik dan langsing seperti zaman anak dara dulu. Tapi kenaikan berat badan selepas bersalin memang kejadian yang normal bagi setiap wanita.

Untuk kurus, kita kenalah menjaga pemakanan kita dengan mengawal nafsu makan. Sistem penghadaman yang baik sangat penting untuk badan yang langsing dan cantik. Tapi ia bukan senang untuk direalisasikan.

Jadi, macam mana nak kurus balik ni? Kat sini saya nak share beberapa kejayaan ibu lepas bersalin yang berjaya turunkan berat badan mereka. Jom kita tengok!

Testimoni 1 


 Testimoni 2


Testimoni 3


Hebat bukan penurunan berat badan mereka? Haa, kalau ibu-ibu nak tahu, mereka telah menggunakan produk Set Slimming Shaklee lepas bersalin selama beberapa bulan dan lihat! Mereka berjaya menurunkan berat badan mereka. Ia sangat memuaskan!

SET SLIMMING SHAKLEE

Set Slimming Shaklee dia atas boleh dimakan selepas bersalin untu badan yang langsing dan cantik macam sebelum hamil. Nampak macam anak dara pun boleh!

Set Slimming Shaklee ini menyediakan 4 jenis vitamin iaitu Energizing Soy Protein (ESP), Alfalfa Complex, Lecithin dan Omega Guard.

ESP merupakan supplement Shaklee yang paling popular! Ia bukan sahaja dapat memberi kita rasa kenyang, malah boleh menggebukan kulit dan meningkatkan tahap pengeluaran susu badan. Apabila kita sentiasa berasa kenyang, nafsu makan pun boleh kurang dan hasilnya, berat badan pun boleh turun!

Alfalfa Complex bertindak sebagai anti-toxic yang membantu membuang semua toxic dalam badan kita dengan membetulkan sistem penghadaman kita. Alfalfa complex juga boleh menyembuhkan sembelit dan proses pembuangan toxic boleh dijalankan dengan lancar. Ia juga bertindak meningkatkan penghasilan susu ibu.

Lecithin bertindak sebagai pengemulsi lemak yang akan mencairkan lemak dalam badan kita. Selalunya, Lecithin perlu diambil selepas makan supaya lemak yang kita ambil dalam makanan tersebut tidak diserap dalam badan dan akan dibuang dalam bentuk najis.

Omega Guard membantu kita mengawal nafsu makan dan membantu membakar lemak dengan lebih pantas. Selalunya kita dinasihatkan untuk makan Omega Guard Sebelum tidur agar lemak dapat dibakar semasa kita tidur. Ia juga mengandungi DHA yang tinggi untuk mencerdaskan minda bayi anda. Tidak hairanlah pengguna Omega Guard akan mendapat anak yang genius. 

Set Slimming Shaklee ini bukan sahaja boleh menurunkan berat badan anda, tapi boleh juga membantu proses penyusuan bayi anda. Ia bertindak sebagai 2 dalam 1. Hebat bukan? Anda boleh kurus sambil menyusukan bayi dengan baik tanpa kekurangan susu badan.

Jadi, apa tunggu lagi? Jom dapatkan Set Slimming Shaklee ini sekarang!

✆ BERMINAT? Sila Sms/Whatsupp ke 018 4044834 SEKARANG JUGA!!!

✉ boleh juga PM/inbox https://www.facebook.com/azlina.aziz.336sy.. komen je pn boleh

✔ Dijamin HALAL
✔ Mendapat Kelulusan KKM
✔ Tiada Kesan Sampingan
✔ Terbukti Berkesan

Thursday, 27 June 2013

Alamak! Jerawat! Bagaimana Nak Hilangkannya?



Pasti anda biasa melihat muka kawan anda ataupun orang disekeliling anda dipenuhi jerawat bukan? Ataupun pada muka anda sendiri! Oh tidak! Jerawat merupakan musuh No.1 tidak kira lelaki atau perempuan kerana apabila seseorang ada jerawat, mereka akan mempunyai keyakinan yang sangat rendah untuk bertemu orang lain. Jadi, kenapa muka perlu ada jerawat? Bagaimana nak hilangkannya?

Kalau anda nak tahu, jerawat adalah sejenis penyakit kronik yang mengganggu kelenjar-kelenjar Sebaceous iaitu kelenjar yang terdapat di dalam kulit dan mengeluarkan sebum atau minyak untuk meliputi permukaan kulit manusia. Masalah jerawat boleh dilihat apabila muka, leher, dada atau belakang seseorang itu mula kelihatan bengkak-bengkak kecil yang kemerah-merahan, kehitaman ataupun bonjolan merah dan mula berisi nanah selang beberapa hari kemudian. Seram bukan?


Umumnya, masalah jerawat berlaku kerana berlakunya radang pada tisu di bahagian dalam kelenjar minyak kulit. Jika seseorang itu menghadapi masalah jerawat pada kulit, ia sering dikaitkan dengan masalah ketidakseimbangan hormon, pemakanan, persekitaran, penyakit keturunan, psikologi, pra-haid atau pun jangkitan bakteria, malahan masalah resdung juga dianggap sebagai punca yang mengakibatkan individu tersebut menghidap masalah jerawat.


Masalah jerawat berlaku seawal peringkat usia remaja yang sedang dalam proses kematangan, iaitu sekitar umur 12-16 tahun. Semasa remaja menjalani proses matang, berlaku perubahan keseimbangan hormon di mana hormon testosteron mula dihasilkan dan bertukar menjadi dihidrotestosteron di dalam kulit. Ia berlaku bagi meningkatkan kadar metabolik serta saiz badan remaja tersebut.


Jadi, bagaimana untuk elakkan jerawat dari tumbuh? Selain mengubah tabiat pemakanan yang tidak seimbang, faktor persekitaran turut memainkan peranan penting seperti berada di kawasan berkelembapan tinggi, kulit sentiasa berminyak terutamanya kulit muka, memakan ubat-ubatan tertentu seperti pil perancang dan juga penggunaan kosmetik yang kerap hingga liang-liang roma kulit tersumbat.

Dari sini, kita dapat buat kesimpulan bahawa hormon sangat memainkan peranan dalam pertumbuhan jerawat. Tapi bagaimana nak betulkan hormon? Tak nak ada jerawat lagi!

Vitamin B Complex - Ia mampu membetulkan saraf dan pemikiran anda dengan mengelakkan stress. Stress ada lah punca utama berlakunya jerawat! Hilangkan stress untuk hilangkan jerawat! Ia juga mampu meninggikan sistem pertahanan badan agar bakteria yang menyebabkan jerawat tidak mampu menembusi kulit kita. Hormon kita yang tidak stabil akan distabilkan jadi kulit akan bersih dan sihat tanpa jerawat.

Vitamin C - Vitamin C akan membentuk kolagen pada muka anda agar kelihatan lebih anjal dan tegang. Merupakan antioksidan yang terpopular agar kulit anda tidak kelihatan pucat dan kusam. Ia juga bertindak sebagai Anti-Histamine. Tiada lagi jerawat mampu hinggap di muka anda! Vitamin ini akan dilepaskan berperingkat ke badan anda agar khasiatnya dapat kekal lama dan lebih efektif!

Vitamin E - Ia disertakan dengan selenium yang melambatkan penuaan pada kulit. Ia adalah vitamin penting yang diperlukan kulit dalam mengatasi masalah jerawat dan parut. Jadi, kulit anda akan bebas dari jerawat dan parut! Vitamin E sangat baik untuk jantung dan ia mampu mempercepatkan pemulihan luka dan otot.

Cubalah tips ini daripada Shaklee untuk mendapatkan kulit yang bebas dari jerawat dan parut yang menjadi impian semua orang.




Ramai pengguna sangat berpuas hati dengan Set Kecantikan Shaklee ini. Mereka dapat melihat perubahan pada kulit mereka selepas mengamalkan vitamin penting yang diperlukan badan kita.
Cuba lihat perubahan pada kulit mereka. Bertambah bersih dan berseri.




Jadi, apa tunggu lagi? Jom dapatkan set kecantikan Shaklee untuk kulit yang cantik, bersih serta awet muda!

✆ BERMINAT? Sila Sms/Whatsupp ke 018 4044834 SEKARANG JUGA!!!


✉ boleh juga PM/inbox https://www.facebook.com/azlina.aziz.336sy.. komen je pn boleh



✔ Dijamin HALAL
✔ Mendapat Kelulusan KKM
✔ Tiada Kesan Sampingan
✔ Terbukti Berkesan






Wednesday, 26 June 2013

Tips Untuk Meningkatkan Tahap Kesuburan Pasangan Suami Isteri



Ramai pasangan suami isteri yang sudah lama berkahwin namun tidak dikurniakan cahaya mata. Permasalahan dalam pemakanan anda dan tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat merupakan faktor utama ketidaksuburan berlaku. Jom kita lihat tips kesuburan untuk meningkatkan kesuburan anda!

  • Vitamin A - vitamin A sangat penting untuk meningkatkan kesihatan dan kecerdasan sperm untuk membuahkan sel telur wanita. Anda boleh mendapatkannya daripada marjerin, telur atau susu. Amalkan pemakanan ini setiap hari.
  • Vitamin B6 - vitamin ini berfungsi untuk menyeimbangkan hormon anda. Hormon yang tidak seimbang mampu mengganggu sistem reproduksi anda dan tahap kesuburan anda akan merudum. Vitamin B6 boleh didapati daripada ayam, ikan atau pisang.
  • Vitamin C - ia membantu dalam pembentukan sel telur. Vitamin C yang terkenal dengan antioksidan mampu melawan radikal bebas yang akan mengganggu sistem reproduksi anda.
  • Vitamin D - ia penting untuk meningkatkan tahap kesuburan suami isteri. Ia terkandung dalam telur, mentega dan minyak ikan.
  • Vitamin E - vitamin E berfungsi untuk meningkatkan kemampuan sperm untuk membuahkan sel telur di samping mengelakkan sperm rosak. Ia juga mampu mencegah keguguran dengan menguatkan dinding rahim isteri. Ia boleh didapati daripada kekacang atau susu.
  • Zink - zink mampu meransang pertumbuhan organ seks dan mampu menghasilkan sperm yang sihat. Ia boleh didapati daripada seafoods, daging atau kekacang.
Tips kesuburan ini perlulah diamalkan pada setiap hari dengan memastikan pemakanan anda mengandungi sumber vitamin yang perlu ada seperti di atas. Namun, mungkin sukar bagi anda untuk menyediakan makanan tersebut setiap hari. Apa kata anda cuba cara yang mudah dan berkesan?

Set Kesuburan Shaklee telah menyediakan semua vitamin dan nutrient yang perlu ada untuk meningkatkan kesuburan suami dan isteri. Jadi anda tidak perlu untuk bersusah-payah mencari dan membeli makanan yang mengandungi vitamin dan mineral tersebut. Anda hanya perlu makan vitamin dan mineral lengkap yang telah disediakan dalam set kesuburan Shaklee ini. 

Kedua-dua suami dan isteri perlu mengambil :
  • Vita-Lea yang merangkumi 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh badan anda.
  • Vitamin B Complex yang mengandungi B1, B2, B3, B6, B12 dan asid folik yang bertanggungjawab untuk meningkatkan kesuburan suami isteri.
  • Vitamin C yang telah disenaraikan kelebihannya seperti dia atas.



Para suami perlu mengambil Vitamin E Complex dan Zinc Complex untuk meningkatkan kesuburan dan kematangan sperm bagi memudahkan ia membuahkan sel telur.

Para isteri pula perlu mengambil tambahan :
  • Alfalfa Complex yang berperanan untuk mengatur hormon anda dan membetulkan kitaran haid supaya tahap kesuburan anda dapat ditingkatkan.
  • Gla Complex yang mampu menstabilkan hormon wanita dan menghasilkan cecair kesuburan untuk memberi ruang kepada sperm untuk hidup dalam fallopian tube selama 5 hari sebelum membuahkan sel telur. Jadi, ia memberi potensi tinggi kepada sperm untuk membuahkan sel telur.
Alhamdulillah, ramai pengguna berpuasa hati dengan penggunaan produk ini dan berjaya hamil beberapa bulan selepas menggunakan set kesuburan Shaklee.



Jadi, apa tunggu lagi? Jom dapatkan set kesuburan Shaklee ini untuk meningkatkan Kesuburan anda dan meningkatkan peluang untuk anda hamil.

Berkat produk Shaklee Susu melimpah ruah >>> 


✔ DIJAMIN HALAL & DILULUSKAN KKM
✔ TIADA KESAN SAMPINGAN
✔ SERVIS PANTAS & KONSULTASI PERCUMA

Jika anda berminat untuk mendapatkan Set Breastfeeding Shaklee, boleh:
1. PM saya, Azlina set bersalin penyusuan dihttps://www.facebook.com/azlina.aziz.336
2. Call/SMS atau WhatsApp saya di 018 4044834


Tuesday, 25 June 2013

Kenapa Anda Perlu Memilih Produk Shaklee?

Sebelum kita mengetahui kelebihan produk Shaklee ini, jom kita lihat sejarah dan latar belakang kewujudan Shaklee.

Sejarah Shaklee


Produk Shaklee ini dinamakan sempena nama pengasasnya iaitu Dr. Forrest C. Shaklee. Beliau dilahirkan pada November 1894. Sejak bayi lagi, beliau telah menghidapi tuberculosis dan ramai doktor yang menjangkakan beliau tidak boleh bertahan lama dan mempunyai jangka hayat yang pendek akibat penyakit itu. Keluarga Shaklee tidak menggunakan ubat-ubatan moden untuk merawatnya malah menggunakan bahan-bahan semulajadi yang ada di ladang mereka. Dan beliau berjaya sembuh!

Shaklee mengatakan, penyembuhan beliau bukanlah sesuatu yang ajaib, tetapi ianya penyembuhan secara perlahan yang pasti. Menurut beliau lagi, nutrient yang cukup, persekitaran yang baik dan senaman adalah kunci kepada kesihatan. Beliau adalah seorang chiropractic yang merawat pesakit yang mempunyai masalah tulang dan otot yang berkait rapat dengan sistem otak kita.

Pada tahun 1915, beliau telah menghasilkan produk pertamanya yang berasaskan tumbuh-tumbuhan dengan mengasingkan mineral tertentu yang diperlukan oleh badan kita. Produk itu dinamakan "Vitalized Minerals" dan telah dipendekkan menjadi "Vitamin" oleh sahabatnya, Casimir Funk yang merupakan seorang biochemist. Dari situlah wujudnya perkataan vitamin yang digunakan sehingga kini. Hebat bukan?

Selain itu, beliau juga telah merawat ramai pesakit dan telah membuka pusat kesihatan. Piramid makanan yang digunakan oleh USA Department of Agriculture sehingga kini adalah idea daripada Shaklee sendiri. Beliau sangat menekankan penggunaan bahan semulajadi untuk kesihatan yang optimum.

Pada tahun 1956, Shaklee bersama 2 orang anak terunanya telah melancarkan syarikat Produk Shaklee sekaligus mencapai impian beliau untuk berkongsi resepi rahsia kesihatan beliau kepada orang ramai.

Syarikat Produk Kesihatan No.1 di USA




Kini, syarikat Shaklee telah menjadi produk yang terkenal di banyak negara dan ia kekal sebagai produk kesihatan No.1 di USA. Produk Shaklee turut dianugerahkan Climate Neutral Certified Company kerana produk ini tidak memberi impak buruk kepada klimaks bumi dan selamat digunakan oleh manusia.

Setiap tahun, Shaklee menggunakan lebih daripada USD12 juta untuk kajian dan ujian. Shaklee juga mempunyai lebih daripada 150 saintis dan staff, serta para doktor, professor dan saintis daripada industri dan universiti yang terkemuka di dunia untuk memastikan produk yang dihasilkan adalah berkualiti tinggi.

Jadi, apa lagi yang anda perlu khuatir tentang keberkesanan produk Shaklee?

Video di bawah menerangkan kelebihan-kelebihan dan keberkesanan produk Shaklee oleh pengguna dan pengkaji di USA. Selamat menonton!



Berkat produk Shaklee Susu melimpah ruah >>> 


✔ DIJAMIN HALAL & DILULUSKAN KKM
✔ TIADA KESAN SAMPINGAN
✔ SERVIS PANTAS & KONSULTASI PERCUMA

Jika anda berminat untuk mendapatkan Set Breastfeeding Shaklee, boleh:
1. PM saya, Azlina set bersalin penyusuan dihttps://www.facebook.com/azlina.aziz.336
2. Call/SMS atau WhatsApp saya di 018 4044834

Monday, 24 June 2013

Oh Tidak! Stretch Marks Pada Kulit!



Stretch marks adalah sesuatu fenomena yang normal yang akan dialami oleh setiap wanita mengandung. Stretch marks terjadi apabila kulit perut yang biasanya kecil, meregang dan semakin membesar sewaktu hamil dan kulit mengalami regangan yang melampau dan akan mengakibatkan stretch marks. Tanda-tanda awal terjadinya stretch marks adalah terhasilnya garis-garis berwarna pink dan ungu pada perut anda.

Siapa Yang Akan Mengalami Stretch Marks?

Namun, tidak semua ibu mengandung akan mengalami stretch marks. Cuba lihat perut ibu anda. Adakah dia mempunyai stretch marks? Jika ada, anda berisiko besar akan mengalami stretch marks. Keturunan adalah satu faktor yang menyebabkan stretch marks. Selain itu, sesetengah doktor mengatakan stretch marks terjadi apabila berlakunya perubahan hormon pada wanita mengandung yang akan menyebabkan stretch marks. Kulit yang kering dan meregang merupakan faktor utama terjadinya stretch marks.

Cara Mengatasi Stretch Marks

Setiap ibu mengandung dinasihatkan supaya menyapu pelembap pada kulit sebanyak 3-4 kali sehari. WAJIB menyapu pelembap setiap kali sebelum tidur pada setiap malam dan selepas mandi. Antara pelembap yang disyorkan adalah minyak zaitun, madu, minyak cocoa butter, bio oil, atau vitamin E. JANGAN menggaru stretch marks tersebut kerana ia akan meninggalkan parut pada perut anda dan akan membuat perut anda kelihatan lebih teruk akibat stretch marks yang semakin banyak dan besar!

Selamat mencuba tips-tips di atas untuk menghilangkan stretch marks pada perut para ibu yang mengandung agar perut anda kelihatan lembap dan cantik berseri!


Sunday, 23 June 2013

SET PENYUSUAN TERHEBAT!


Jika anda mencari set penyusuan terhebat untuk membantu penghasilan susu yang banyak, jangan lepaskan peluang anda untuk mendapatkan set penyusuan terhebat daripada Shaklee!


Set penyusuan terhebat yang dihasilkan Shaklee ini sangat membantu para ibu di luar sana dalam proses penyusuan bayi anda. Set penyusuan terhebat ini didatangkan dalam 1 set yang mengandungi vitamin tambahan yang diperlukan oleh badan anda bagi memberi anda tenaga untuk menghasilkan susu yang banyak kepada bayi anda. Antara vitamin yang disediakan adalah Vitamin C, Vitamin B kompleks, Vita-Lea dan Alfalfa. 
Antara kelebihan vitamin-vitamin dalam set penyusuan terhebat ini adalah :
Vitamin C – Dalam satu kajian terhadap para ibu yang menyusui bayi dan mengambil vitamin C menunjukkan khasiat vitamin C tersebut tertumpu pada bayi. Oleh itu, menyusui bayi secara ekslusif dapat melindungi bayi anda dari kekurangan vitamin C. Vitamin C penting bagi menguatkan sistem imun dan membina kulit, gigi dan gusi yang sihat.
Vitamin B kompleks – Vitamin B kompleks merupakan vitamin yang diperlukan oleh anda dan bayi anda setiap hari bagi menyokong sistem saraf dan metabolisma yang sihat. Vitamin B mempunyai pelbagai fungsi termasuk pengeluaran hormon, pembentukan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel, dan mengekalkan saraf serta kulit yang sihat. Ibu yang menyusui bayi perlu mendapatkan vitamin B kompleks untuk memberikan khasiatnya kepada bayi mereka melalui susu ibu.
Vita Lea - Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik di mana ia mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu. Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi. Biotin dan asid pantotenik membantu untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh anda. Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.
Alfalfa – Alfalfa mengandungi banyak nutrien penting dan pelbagai vitamin seperti vitamin K, A, B1, B6, C, E, kalsium, zink dan zat besi. Semua bahan-bahan tersebut penting untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Alfalfa juga digunakan secara tradisional untuk meningkatkan pengeluaran bekalan susu ibu.
Ramai para ibu di luar sana yang berpuas hati selepas menggunakan set penyusuan terhebat ini.




Semasa menggunakan set penyusuan terhebat ini, para ibu digalakkan untuk mengepam susu dengan lebih kerap kerana semakin kerap anda mengepam susu, semakin banyak badan anda dapat menghasilkan susu. Selamat mencuba!


Berkat produk Shaklee Susu melimpah ruah >>> 


✔ DIJAMIN HALAL & DILULUSKAN KKM
✔ TIADA KESAN SAMPINGAN
✔ SERVIS PANTAS & KONSULTASI PERCUMA

Jika anda berminat untuk mendapatkan Set Breastfeeding Shaklee, boleh:
1. PM saya, Azlina set bersalin penyusuan dihttps://www.facebook.com/azlina.aziz.336
2. Call/SMS atau WhatsApp saya di 018 4044834








Saturday, 22 June 2013

TEKNIK PENYUSUAN BAYI YANG BETUL

Penyusuan bayi adalah satu keperluan untuk memberi nutrient dan makanan kepada bayi. Namun, ramai ibu yang tidak tahu teknik betul untuk menyusukan bayi. Cuba lihat gambar dia bawah yang menunjukkan cara yang betul untuk menyusukan bayi anda :


Cara memegang bayi :
1. Pastikan anda mengampu bayi anda sama ada dengan mendukungnya atau meletakkan bantal di bawah bayi.
2. Pastikan badan dan kepala bayi lurus supaya bayi tidak tersedak ketika menyusu.
3. Apabila anda menyusukan bayi sambil berbaring, pastikan anda tidak tertidur untuk mengelakkan bayi tersedak.

Posisi bayi ketika menyusu :
1. Pastikan badan bayi rapat dengan badan ibu.
2. Pastikan mulut bayi menghisap bahagian puting payudara (areolar) sepenuhnya masuk ke dalam mulut bayi.
3. Bayi selesa menyusu apabila anda mendengar bunyi hisap-telan-hisap sepanjang menyusu tanpa ada gangguan.

Posisi payudara :
1. Pastikan payudara anda menghala ke bawah ketika menyusu.
2. Untuk mengelakkan susu keluar dengan banyak, lekapkan kain pada payudara anda sebelum dan selepas menyusukan bayi.
3. Tekan payudara anda ketika menyusukan bayi untuk melencarkan pengeluaran susu.

Semoga tips-tips ini dapat membantu para ibu di luar sana dalam proses menyusukan bayi. Semoga berjaya!


Berkat produk Shaklee Susu melimpah ruah >>> 
✔ DIJAMIN HALAL & DILULUSKAN KKM
✔ TIADA KESAN SAMPINGAN
✔ SERVIS PANTAS & KONSULTASI PERCUMA


Jika anda berminat untuk mendapatkan Set Breastfeeding Shaklee, boleh:
1. PM saya, Azlina set bersalin penyusuan di https://www.facebook.com/azlina.aziz.336
2. Call/SMS atau WhatsApp saya di 018 4044834

Friday, 21 June 2013

1001 KELEBIHAN DI BULAN RAMADHAN




Bulan Ramadhan Al-Mubarak akan tiba beberapa hari sahaja lagi. Tentu anda semua tidak sabar menantikan kedatangan bulan yang paling mulia ini kan? Bulan Ramadhan adalah bulan yang sangat mulia dan berkat, bulan di mana turununnya Al-Quran. Bulan ini mempunyai 1001 kelebihan dan keistimewaan yang telah diterangkan di dalam hadith dan Al-Quran.

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Apabila masuk bulan Ramadhan,  terbukalah pintu-pintu rahmat dan tertutuplah pintu-pintu neraka serta terbelenggulah syaitan-syaitan (daripada merasuk mangsanya)".(Hadith Sahih - Riwayat Muslim)

Menurut huraian terbelenggunya syaitan-syaitan di bulan Ramadhan adalah untuk menghormati bulan Ramadhan serta terbukanya pintu-pintu syurga bermaksud sesiapa yang beramal di bulan puasa, dengan melakukan amal kebaikan dan meninggalkan amal keburukan, akan dimasukkan ke dalam syurga di akhirat kelak dan bebas daripada hasutan syaitan di bulan Ramadhan.

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w., sabdanya: "Apabila bermula malam yang pertama dari bulan Ramadhan, menyerulah malaikat, katanya: "Wahai orang-orang yang mahukan kebaikan!  Tampillah mengerjakannya dan wahai orang-orang yang hendak melakukan kejahatan!  Berhentilah dari meneruskannya; (ketahuilah), Allah Taala banyak membebaskan orang-orang yang dijanjikan dengan neraka - daripada memasukinya". Seruan dan keampunan yang demikian, diberikan pada tiap-tiap malam (dalam bulan Ramadhan)." (Riwayat Tirmizi dan Nasa'i)

Bulan Ramadhan ialah bulan yang mulia dan diberkati Allah. Tiap-tiap amal kebajikan yang dikerjakan padanya digandakan pahalanya. Jadi, marilah kita memperbanyakkan amalan kita terutama di bulan Ramadhan yang mulia ini. InsyaAllah, kita akan dijanjikan syurga oleh Allah.

Dari Salman r.a, katanya: Rasulullah s.a.w. telah berucap kepada kami (dalam salah satu khutbahnya) pada hari yang akhir dari bulan Syaaban sabdanya: "Wahai umat manusia, kamu sedang dinaungi (bulan Ramadhan) yang besar kemuliaannya, lagi berkat.  Bulan yang mengandungi satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan (malam Lailatul Qadar). Bulan yang puasanya dijadikan Allah satu perintah yang diwajibkan dan (selain dari itu) disunatkan mengerjakan sembahyang tarawih pada malam harinya".

"Barangsiapa mendampingkan diri kepada Allah dalam bulan Ramadhan dengan sesuatu dari perkara-perkara kebajikan - samalah seperti ia mengerjakan satu perintah Allah yang diwajibkan pada bulan-bulan yang lain. Dan barangsiapa yang menunaikan satu perkara yang diwajibkan Allah pada bulan itu - samalah seperti ia menunaikan tujuh perkara yang diwajibkan Allah pada bulan-bulan yang lain".

"Bulan Ramadhan juga ialah bulan kesabaran, sedang kesabaran itu pahalanya ialah syurga;  ia juga bulan untuk masing-masing bersedekah dan memberikan bantuan dan ia juga bulan yang padanya ditambahkan rezeki orang-orang yang beriman".

"Barangsiapa menjamu seorang yang berpuasa untuk berbuka puasa,  maka perbuatannya yang baik itu menyebabkan ia diampunkan dosanya dan menjadi penebus dirinya dari neraka dan ia pula mendapat pahala seperti pahala orang yang berpuasa yang dijamu itu dengan tidak mengurangkan pahala orang itu sedikit pun".

"Sababat-sababat Baginda berkata:  "Ya Rasulullah,  kami semua bukanlah orang-orang yang ada sesuatu untuk menjamu orang-orang yang berpuasa." 

Lalu Rasulullah s.a.w. menerangkan:  "Allah Taala akan memberikan pahala yang tersebut kepada sesiapa yang menjamu orang yang berpuasa untuk berbuka puasa sama ada dengan sebiji buah tamar (kurma) atau segelas air sejuk atau dengan sedikit susu yang bercampur air. "Bulan Ramadhan juga ialah bulan yang awalnya dipenuhi dengan rahmat,  pertengahannya dipenuhi dengan keampunan dan akhirnya dipenuhi dengan pahala yang menjadi penebus dari neraka".

"Barangsiapa meringankan beban kerja khadamnya (orang gajinya) dalam bulan Ramadhan akan diampunkan Allah dosanya dan dibebaskan dari neraka".

Jadi, kita digalakkan untuk memberi makanan dan minuman kepada orang yang berpuasa untuk meringankan beban mereka dan bersabarlah sepanjang kamu berpuasa kerana sabar itu, syurga janjinya. Sekali amal kebaikan yang kita lakukan, maka amal itu akan mendapat tujuh kali ganda kebaikan berbanding bulan yang lain. 

Marilah kita sama-sama memuliakan bulan Ramadhan dengan melakukan amal kebaikan dan bersabarlah sepanjang kita berpuasa kerana kebaikannya adalah berkali ganda berbanding bulan biasa. Selamat menyambut bulan Ramadhan!

Kelebihan Hari Jumaat



Rasulullah s.a.w bersabda, “Sesungguhnya hari Juma‘at adalah penghulu segala hari dan hari yang paling besar di sisi Allah Subhanhu wa Ta ‘ala iaitu hari yang lebih besar daripada hari raya Adha dan hari raya Fitrah, pada hari Jum‘at itu terdapat lima kejadian iaitu hari yang dijadikan Adam ‘alaihissalam dan Baginda di turunkan daripada syurga ke muka bumi, dan pada hari itu juga wafatnya Adam ‘alaihissalam, dan Allah mengurniakan satu saat di mana doa-doa dikabulkan kecuali doa-doa maksiat, dan hari Jum‘at juga akan terjadinya hari Kiamat”. (HR Ibnu Majah)


Daripada Hadith di atas, Rasulullah SAW telah mengatakan hari Jumaat adalah hari di mana akan berlakunya kiamat. Hari nabi Adam dijadikan dan dikeluarkan dari Syurga serta hari nabi Adam wafat. Antara kelebihan hari Jumaat adalah, Allah akan makbulkan doa-doa hambanya yang berdoa pada hari ini terutama di waktu selepas asar. Jadi, marilah kita sama-sama berdoa kepada Allah!


Rasulullah SAW berkata: “Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, dia akan disinari cahaya di antara dua Jumaat.” (HR Hakim)


Rasulullah s.a.w bersabda, "Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada malam dan hari Jumaat, maka siapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali) ". (HR Al Baihaqi)


Hari Jumaat juga kita digalakkan untuk membaca surah Al-Kahfi dan berselawat ke atas Rasulullah SAW. Jangan kita lepaskan peluang ini untuk mengumpul pahala kita dan marilah bersama-sama membaca surah Al-Kahfi dan berselawat ke atas baginda sebanyak mungkin.


Rasulullah bersabda maksudnya : “Sesiapa yang berwuduk dan kemudian dia pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat, lalu mendengar dan tidak bercakap (ketika khutbah dibacakan), maka diampuni dosa-dosanya yang ada di antara hari Jumaat itu dan hari Jumaat berikutnya”. (HR Muslim)Rasulullah s.a.w bersabda, "Tidaklah seseorang Muslim itu meninggal dunia pada hari jumaat atau pada malam Jumaat melainkan Allah menyelamatkannya dari fitnah kubur (soalan di dalam kubur). (HR At-Tirmizi)


Alangkah beruntungnya apabila sesorang itu meninggal pada hari Jumaat. Sesungguhnya dia akan terlepas dari di soal Malaikat Munkar dan Nakir.


Kesimpulannya, hari Jumaat adalah hari yang paling mulia dalam sekalian hari. Gunalah hari ini sebaiknya dengan beribadah kepada Allah dan sentiasa mengingati Rasulullah SAW dengan berselawat ke atas baginda. Sesungguhnya Allah amat kasih akan hambanya yang beriman dan bertakwa.


Wednesday, 19 June 2013

Maintain Penghasilan Susu Di Bulan Ramadhan!

   

  
     Lagi beberapa hari bulan Ramadhan akan tiba. Ramai ibu menyusu yang risau akan kesihatan diri dan bayi mereka akibat kekurangan penghasilan susu di bulan puasa. Semasa berpuasa, ramai ibu menyusu yang akan mengalami nyahhidrat dan kekurangan tenaga untuk menyusukan bayi. Hal ini akan menjejaskan kesihatan ibu dan bayi. 

Tuesday, 18 June 2013

TIPS IBU MENYUSU DI BULAN RAMADHAN



Di bulan Ramadhan, ramai ibu yang menyusukan bayi akan berdepan dengan masalah kekurangan tenaga untuk menyusukan bayi atau kekurangan air susu akibat kurangnya vitamin atau mineral yang diperlukan untk menghasilkan susu di dalam badan.

Hal ini akan membuat para ibu lesu dan tidak bermaya meneruskan puasa mereka dan akan menjejaskan kesihatan bayi yang menyusu akibat kekurangan penghasilan susu badan. Sekaligus menjejaskan kesihatan kedua-dua ibu dan bayi. Berikut adalah tips ibu menyusu yang boleh diamalkan sepanjang bulan Ramdhan supaya ibu yang menyusukan anak mempunyai tenaga yang cukup sepanjang berpuasa dan penghasilan susu badan mampu menampung kehendak bayi mereka.


Monday, 17 June 2013

SET BERSALIN TERHEBAT





Set bersalin terhebat di pasaran terkini adalah set bersalin Shaklee. Set bersalin terhebat yang dihasilkan oleh syarikat makanan tambahan no 1 di dunia; Shaklee yang bertahan lebih daripada 55 tahun mengandungi 100% bahan-bahan semulajadi dan selamat; tumbuhan yang ditanam secara organik dari baka tulen.

Saturday, 8 June 2013

Tips : Elakkan bayi tersedak susu

TIPS : ELAKKAN BAYI TERSEDAK SUSU

Bayi hanya insan yang kecil tidak mengenali apa-apa lagi perbuatan manusia ,tidak mampu untuk mengalihkan botol susu tersebut hanyalah mengharapkan insan-insan disekelilingnya menjaganya..

Apabila terjadinya kejadian seperti itu sudah tentu sekali ibu bapa tersebut berasa amat sesal kerana kecuaian mereka atau pengasuh yang tidak ambil berat tentang keselamatan bayi tersebut.

Sebab-sebab bayi tersedak susu :

Wednesday, 5 June 2013

Jom Minum Susu

kebaikan minum susu
=================

1) Mengelakkan osteoporosis + hipertensi + kanser kolon. Kita tidak akan mendapat vitamin tambahan + kalsium tanpa meminum susu
2) Meminum susu juga boleh melindungi kita dari kerosakan gigi + masalah kaviti. Kita harus memberi jaminan kepada anak2 tentang kerosakan gigi dengan menawarkan mereka segelas susu coklat. Tidak ada rekod kerosakan gigi kerana minum susu dengan perisa coklat
3)Lemak susu tidak memberi apa2 kesan kepada kegemukan sebaliknya terbukti bahawa mereka yang kerap minum susu menjadikan badan lebih langsing daripada mereka yang tidak mengambilnya. Susu memberikan kita banyak vitamin dan mineral untuk memastikan sentiasa sihat dan cergas
4) Susu adalah anti-asid yang sangat baik. Minum segelas susu apabila mengalami pedih ulu hati boleh menenangkan paip makanan dari keradangan. Minum susu tetap akan mencegah ulser perut dan masalah perut yang lain
5) Minum banyak susu dapat menghasilkan kekuatan pada tulang + gigi + kuku + rambut, kerana ia sarat dengan kalsium yang membantu badan menjadi kuat dan fleksibel
6)Susu boleh menjadi pembuka baik perut terutama jika lewat makan. Meminum susu juga boleh bertindak sebagai perangsang yang awal
7) Meminum segelas susu panas sebelum tidur dapat menenangkan saraf dan melonggarkan otot2 tegang supaya dapat memberi tidur yang lebih cepat. Cara ini dapat membantu selepas seharian penat bekerja
8) Minum susu boleh menyejukkan badan dan mengekalkan tahap air atau cecair dalam badan kita. Penggunaan susu selepas latihan berat badan boleh mengisi sistem dengan cecair badan yang hilang semasa senaman
9) Secara drastik susu juga dapat mengurangkan gejala PMS (Pre-Menstrual Syndrome) kerana ia merupakan pelega atau penenang tekanan yang hebat dan juga meningkatkan tahap tenaga dalam kita

10) Susu penuh dengan nutrien. Badan kita memerlukan nutiren untuk beroperasi dengan betul. Ia mengandungi vitamin (untuk sel-sel darah merah) + kalsium (untuk tulang yang kuat) + karbohidrat (tenaga) + magnesium (untuk lentur otot) + fosforus (untuk mengambil kesempatan tenaga) + kalium (baik untuk sistem saraf) + protein (untuk proses pertumbuhan dan penyembuhan) + riboflavin (untuk kulit sihat dan berseri) + zink (untuk meningkatkan sistem imun)


Tips susu untuk anak cerdas dan pintar
Setiap kali membuat segelas susu panas untuk anak kita, masukkan sesudu serbuk badam yang telah dibakar dan blend halus + sesudu kecil madu. Amalkan setiap pagi dan malam. Biji badam memberi minda yang tajam dan memori yang sangat baik
atau sebelum tidur rendamkan 3 biji badam dalam air segelas air masak dan biarkan sampai esok pagi. Beri badam kembang tersebut pada anak2. Amalkan setiap hari..
Setiap hari ajar anak2 membaca muqadam dan Quran kerana ayat2 dalam Quran lebih banyak khasiat untuk kesihatan dan keselamatan diri..

Nota
Hebat bukan kebaikan susu ini terutama semasa kita dalam keadaa kepenatan dan tekanan. Pengambilan susu panas dapat menenangkan diri dan memberi kita tidur yang sangat selesa.

Bagi Ibu mengandung yang tidak lalu untuk minum susu, anda boleh menukarkan kepada Ostematrik Kalsium(tablet kalsium) .


saya telah memilih Ostematrix Shaklee... Kenapa??? kerana ia dilengkapi dengan Magnesium dan Vitamin D... kenapa pentingnya Magnesium dan Vitamin D??? Kerana Magnesium membantu menggabungkan Kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya dan Vitamin D merangsang penyerapan Kalsium... dan oh ya... Sejak saya mengamalkan pengambilan Ostematrix sebelum tidur... tidur saya menjadi lebih lena dan saya dapat bangun pagi dengan lebih mudah, segar-bugar dan ceria... Kalau time Period datang, badan pun tak letih... Mood pun lebih baik...

Panduan Hamil dan Penyusuan
http://mama2win.blogspot.com/2012/05/tanda-tanda-anda-hamil.html

MamaTwin
Kaunselor penyusuan susu ibu

Makanan Berkhasiat untuk ibu mengandung

Makanan Berkhasiat Untuk Ibu Mengandung
=================================
Sebagai ibu mengandung, tentulah kita menginginkan memiliki anak yang sempurna baik fizikal dan rohani. Oleh karana itu segala usaha harus dilakukan agar keinginan tersebut tercapai. Banyak orang tua yang mempersiapkan pendidikan dan keperluan untuk si buah hati bahkan sejak berada di dalam kandungan. Memang jika dilihat dari awal penciptaan manusia, kehidupan dimulai sebelum lahir ke dunia. Iaitu sembilan bulan didalam rahim. Itulah sebabnya di China, usia seseorang dihitung dari tarikh lahir dan ditambah dengan usia sembilan bulan dalam kandungan.

Tetapi tidak sedikit para ibu mengandung yang melupakan faktor makanan dalam mendidik akhlak anak saat dalam rahim. Padahal bayi mendapatkan makanan dari apa yang dibekalkan ibunya. Jika apa yang dimakan oleh ibunya baik, maka yang dimakan oleh bayi tentulah juga baik. Begitu juga sebaliknya. Sehingga dalam Islam, Rasululullah S.A.W menganjurkan agar memberi makanan yang baik dan halal, serta menjauhkan makanan yang diperoleh dari suatu perbuatan dosa. Tujuannya supaya akhlak anak baik dan terjaga dari segala perbuatan dosa di kehidupannya kelak.

Rasulullah S.A.W, memberikan tuntunan makanan apa saja yang berkhasiat untuk bayi sejak dalam kandungan. Dan sebagai umat Islam hendaknya kita meyakini serta mengamalkan tuntunan tersebut. Berikut ini info tentang makanan dan buah-buahan serta khasiatnya untuk bayi menurut Rasulullah SAW:
Ibu mengandung digalakkan mengambil, 


Buah Kurma
Kurma adalah tanaman yang hidup di daerah kering semenanjung arab. Memiliki buah yang berwarna coklat kehitaman, lonjong dan berdiameter 2-3 cm. Kandungan glukosa, fruktosa serta zat cair didalamnya sangat mudah diserap oleh tubuh. Oleh karena itu buah kurma juga beberapa kali disebutkan di dalam Alquran sebagai buah yang memiliki kelebihan dibanding buah lain. Berikut khasiat kurma menurut Rasulullah SAW:

Rasulullah S.A.W bersabda, “Berilah makan kurma wanita yang sedang hamil pada bulan-bulan terakhir kehamilannya supaya anaknya menjadi anak yang penyabar dan suci.”

Amirul Mukminin as berkata, “Barni adalah sebagus-bagusnya kurma. Berilah ia kepada para wanita yang sedang dalam masa nifas, supaya anaknya menjadi anak yang penyabar dan bijak.”

Imam Ja`far Shadiq as berkata, “Berilah makan barni (sejenis kurma) wanita yang telah melahirkan (pada masa nifas) supaya anaknya menjadi anak yang berakal dan murah hati.”

Sehingga dari uraian diatas, sangatlah dianjurkan memberikan Kurma untuk dikonsumsi ibu. jadi Air ASI-nya akan berisi berbagai khasiat yang disebutkan diatas. Sehingga ini semakin memperkuat keyakinan untuk memberikan ASI kepada Bayi, dan hendaknya tidak memberikan susu formula sebagai salah satu upaya mendidik akhlak dan fisik anak sejak dini.

Lu'ban
Lu'ban adalah sejenis kemenyan khas arab yang biasa dipakai sebagai bahan pengharum dan parfum arab. Kandungan utamanya adalah unsur utama dari resin benzoin berbagai tanaman dari genus Styrax. Dengan memberikan lu'ban, bayi dalam rahim akan memperoleh banyak manfaat. maka Berikut Khasiat lu'ban menurut Rasulullah SAW:

Rasulullah saw bersabda, “Berilah makan lubân wanita yang sedang hamil, karena janin yang memakan lubân dalam perut ibunya akan menjadi kuat akalnya. Jika ia laki-laki ia akan menjadi seorang pemberani, jika ia perempuan ia akan menjadi perempuan yang besar pinggulnya dan dicintai suaminya.”

Imam Ali Ridha as berkata, “Berilah makan lubân wanita yang sedang hamil. Karena, jika ia anak laki-laki ia akan menjadi laki-laki yang cerdas, pintar dan pemberani, dan jika ia anak perempuan ia akan menjadi perempuan yang berakhlak baik, cantik, berpinggul besar dan dicintai suaminya.”

Buah Safarjal
Safarjal adalah buah sejenis apel dengan nama latin Cydonia oblonga. Buahnya banyak mengandung khasiat, di amerika di sebut dengan nama Quince.

Buah Safarjal

Rasulullah SAW bersabda, "Berilah makan buah safarjal (sejenis apel) kepada wanita yang sedang hamil, karena ia dapat membuat bagus akhlak anak yang akan dilahirkan."







Semangka
Semangka adalah buah dari tanaman merambat yang serumpun dengan labu, melon dan ketimun. Buahnya yang banyak mengandung air membuatnya sering dijadikan jus. Daging buahnya berwarna merah dan kuning.

Rasulullah SAW memberikan anjuran agar ibu hamil mengkonsumsi semangka sebagaimana sabda beliau: "Setiap wanita hamil yang makan buah semangka maka anaknya akan cantik wajahnya dan baik akhlaknya."

Wahua'allam


Panduan Hamil dan Penyusuan
http://mama2win.blogspot.com/2012/05/tanda-tanda-anda-hamil.html

MamaTwin
Kaunselor penyusuan susu ibu