Monday, 7 May 2012

RAHSIA PERANGAI SI ANAKJom kita baca dan share  sama-sama ciri-ciri anak kita mengikut kiraan bilangan anak dalm jumlah adik beradik. Ni ditulis berdasarkan cerita orang dulu-dulu dalam kenali watak anak mereka...  Katanya  bahawa kedudukkan seseorang itu dalam bilangan adik-beradik turut mencorakkan personaliti hidup mereka.

So far saya ada anak sulung jer.. si wiwin azim dan azam. Perangai mereka memang berbeza
1st twin adalah azim si abang ... susah nak mengalah. kalau dia kalah dengan si adik mula ar dia buat perangai.. tumbuk dinding lah.. tendang pintu ke. selalu nak perhatian.. si abang juga taknak mengaku dia abang..dia selalu cakap dia adik..hehe.. mcm-macam kerenah, dia juga seorang yg agak2 sensitif lah..kira "dalam hati ada taman" .. bila dia senyum sgt comel dan manis.. 
2nd twin selalu mengalah dalam semua situasi tapi sangat lah kuat merajuk, bila dah mengalah dia pulak merajuk..pening gak nak pujuk.. dan pekara yg paling buat aku geram penakut. Nak amik barang dalam bilik sendiri nak pergi toilet pon nak berteman..    tpi dia seorang yang suka menulis dan melukis.. 

Jom kita baca ciri2 ada pada anak-anak mengikut kajian org2 lama, ada betul tak atau ada persamaan tak dengan anak kita :-

-Anak Sulung-
Anak sulung merupakan cahaya mata pertama di dalam keluarga dan menjadi tumpuan kasih sayang dan perhatian ibu bapa. sehinggalah kedatangan adik baru. Namun apabila mereka meningkat remaja, mereka lebih pandai membawa diri masing-masing dan sanggup berkorban demi demi adik-adik.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :

* anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur, serta ego.
* sering berjaya dalam hidup.
* lebih pandai mengambil hati orang tua.
* mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.

-Anak Tengah-
Biasanya anak tengah lebih pelik sedikit dari anak-anak yang lain. Mereka lebih gemar berdikari dan membuat hal sendiri. ini kerana mereka adalah antara yang paling kurang ‘favourite’ di kalangan adik-beradik yang lain. Seringkali mereka juga teras terpinggir. Dalam banyak hal mereka merasakan diri mereka dipaksa untuk mengalah kepada si sulung atau si bongsu. Sebab itu di kalangan mereka juga kadangkala mudah dilanda tekanan. Oleh itu, anak tengah juga cuba untuk melakukan yang terbaik bagi diri mereka tanpa mengharapkan bantuan orang lain.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :

* lebih berdikari berbanding dengan si sulung atau adik beradik yang lain.
* lebih percaya dengan keyakinan sendiri.
* suka mencuri perhatian dengan cara tersendiri.
* sering merasakan diri mereka terpinggir.
* terlalu mengalah

-Anak Bongsu-
Mendengar ungkapan anak bongsu saja cukup memadai untuk membuat tafsiran bagaimanakah sikap anak bongsu. Mereka sering digambarkan sebagai seorang yang manja dan besar kepala dan mahukan orang lain mengikut kehendak mereka sahaja. Mereka perlukan orang lain untuk melakukan apa saja dalam hidup. Sering dikatakan mereka kurang berjaya dalam hidup memandangkan sikap ketidakpercaya ibu bapa terhadap mereka. Biarpun mereka berjaya namun sikap ibu bapa sendiri membuatkan hidup mereka terbatas. Mungkin ibu bapa sentiasa berasakan anak bongsu memerlukan perlindungan mereka buat selama-lamanya.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :

* happy go-lucky dan yakin diri.
* manja.
* berkeinginan dan bercita-cita tinggi.
* sukar membuat keputusan sendiri.

-Anak Tunggal-
Dalam banyak kategori, ramai ingin menjadi anak tunggal. ramai yang beranggapan seronok menjadi anak tunggal memandangkan hanya mereka satu-satunya anak dalam keluarga. Mereka akan menjadi tempat sepenuh tumpuan, perhatian dan curahan kasih sayang ibu bapa. Mereka juga tiada persaingan dari adik-beradik yang lain. Dari sudut hubungan bersama ibu bapa, tidak dinafikan hubungan anak tunggal lebih kukuh dan erat. Mereka saling memerlukan antara satu sama lain, saling menyokong dan menggalakkan.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :

* sering merasakan diri mereka kesunyian.
* lebih berkeyakinan kerana sudah terbiasa segala yang dihajati tercapai.
* lebih bijak bergaul.
* lebih cepat matang.
* terlalu rapat dengan ibu bapa walau usia makin meningkat.
* sukar nak bertolak ansur dengan orang lain.

so dah baca ada tak persamaan dengan anak-anak mama-mama diluar sana, ini cuma kajian kalu sama mungkin secara kebetulan.. 

No comments:

Post a Comment