Monday, 2 July 2012

KEBAIKAN SUAMI MENAMANI ISTERI BERSALIN


Salam. Disini aku ingin kongsikan beberapa kebaikan suami menemani isteri ketika bersalin. Sumber artikel ini adalah dari Facebook. Berikut adalah beberapa kebaikannya :
  1. Meredakan debaran di hati isteri - Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendebarkan, bukan isteri sahaja yang berdebar, malah suami juga. Kehadiran suami di sisi isteri dapat meredakan debaran yang dirasai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan debaran antara satu sama lain.
  2. Meredakan kesakitan isteri - Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kesakitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata perangsang.
  3. Menimbulkan keinsafan di hati suami - Secara tak langsung, boleh timbul keinsafan kepada suami apabila melihat kesakitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.
  4. Lebih menyayangi dan menghargai isteri - Apabila melihat betapa susahnya isteri melahirkan anak, bertarung nyawa dan menanggung segala kesakitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.
  5. Lebih menghargai keluarga - Melihat proses bersalin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kesakitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.
Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat darah?
Suami yang takut melihat darah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap. Suami boleh membantu dengan cara: 

  1. Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya.
  2. Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan.
  3. Mengelap muka isteri apabila berpeluh.
  4. Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri.

No comments:

Post a Comment